Každý určitě někdy slyšel, že „je něčeho jako šafránu“ (ne, tento článek opravdu nemohl začít jinak). Proč ale? Šafrán je jedno z nejvzácnějších koření světa. Roste totiž velmi málo, jen v určitém období v roce a jen na pár místech. Typické oranžové koření se získává ze sušených blizen šafránu. Abyste získali jeden jediný gram koření, musí sběrači nasbírat 700 květů!!! A navíc neexistuje žádný stroj ani pomůcka, která by ho uměla sklízet. Vše je tak závislé na sběračích samotných.
Ne nadarmo se o něm taky říká, že jedním z nejdražších koření světa, dokonce je prý dražší než zlato! 25 gramů se dá v Česku na internetu pořídit kolem pěti tisíc. Je sice fakt, že do pokrmů ho stačí opravdu malé množství, takže 25 gramů koření by vystačilo i na rok, možná na roky, ale považte sami…zaplatit pět tisíc za koření?
Kdo z vás ví, jak šafrán vlastně chutná? Vsadím se, že spousta lidí neochutná tohle koření za celý život. Prý voní po mýdle a je hořké, takže vlastně není o co stát. Když se ale vysuší, jeho chuť připomíná med. Používá se hlavně ve španělské, francouzské nebo arabské kuchyni a často se přidává i do italského risotta. Jídlo se šafránem poznáte podle barvy, chytne totiž oranžovo- žlutý nádech.
Dva druhy šafránu rostou dokonce i v Česku. Každé jaro se na Valašsko sjíždějí stovky turistů, aby právě krokus viděli v jeho celé kráse. Ale opravdu jen viděli. Pokud by si totiž jediný kvítek utrhli, zaplatili by pokutu 10 tisíc korun. Tak opatrně, to by se vám ten šafrán mohl opravdu hodně prodražit.