Říká se, že člověk by neměl utrácet za věci, ale za zážitky. Věci pominou, ale zážitky vám zůstanou na celý život. Nabízíme inspiraci z oblasti zážitků gastronomických aneb pět pokrmů, které si mohou dovolit jen ti nejbohatší.
.jpg)
Fritata „Zillion Dollar“ – 24 tisíc korun
Fritata je název silné snídaňové omelety. K její přípravě potřebujete jen pár vajec, případně nějakou uzeninu, brambory nebo sýr. V hotelu Le Parker Meridien do ní přidávají jemné masíčko z humřích klepet a téměř 300 gramů kaviáru Sevruga. Luxusní snídani si doposud objednalo pouze 12 hostů restaurace, ale levnější verze s „pouhými“ 30 gramy kaviáru je docela oblíbená. Ročně se prodá na padesát porcí. Desetinové není jen množství kaviáru, ale i cena.
Bagel z hotelu Westlin – 24 tisíc
Snídani už máme za sebou, ale před obědem by to chtělo nějakou lehkou svačinku. V hotelu Westlin podávají bagel s krémovým sýrem, plátky zlata a vinným džemem s bobulemi goji. Na vysoké ceně mají však největší podíl vzácné bílé lanýže z Itálie.

Porce masového koláče s hovězím wagyu – 50 tisíc korun
Masový koláč patří k tradičním anglickým pokrmům. V restauraci Fence Gate se pokusili léty ověřený recepty vylepšit použitím luxusních surovin. Pod křupavou krustou byste našli japonské waygu hovězí, houby matsutake, lanýže, plátky zlata a víno Chateau Moton Rothschild, ročník 82, od něhož se dochovaly pouze dvě láhve. Cena je astronomických 50 tisíc korun za porci, ale podle šéfkuchaře investice stojí za to.
Pizza Ludvíka XIII. – 290 tisíc
Pokud považujete pizzu za prosté jídlo, šéfkuchař Renato Viola vás vyvede z omylu. Nejprve ale budete muset prodat své auto. Jeho mistrovské dílo, pizza Ludvíka XIII., vyjde skoro na tři sta tisíc. Jméno pokrmu by mohlo vyvolávat dojem, že si na něm pochutnával francouzský panovník. Není tomu tak. Pizza byla pojmenována po drahém koňaku Remy Martin Louis XIII, který se k pizze podává. Seznam použitých ingrediencí je přehlídkou luxusu. Posuďte sami: australská růžová sůl, tři druhy kaviáru s koňakem, bio mozzarella z bůvolího mléka, norský humr marinovaný v koňaku a krevety.
Čokoládovo-zlatý zmrzlinový pohár – 610 tisíc
A nakonec sladká tečka. Nebo bychom měli říci spíše „zlatá tečka“? Čokoládový pohár podávaný v newyorské restauraci Serendipity 3 zaujme na první pohled vrstvou z jedlého zlata. Z cenného kovu je vyrobena i lžička a náramek s jednokarátovým diamantem, který najdete na dně. Lžičku i náramek si můžete nechat na památku. A jak zmrzlina chutná? Po čokoládě! Pohár je namíchany z 28 různých druhů nejvzácnějšího kakaa.Zdroj: The Richest