Kam vyrazit na Vánoce za opravdovými delikatesami
Kapr a salát. Česká vánoční klasika. Že chcete letos zažít něco jiného, než lovit z pusy kosti celý večer a bramborový salát jíst týden, protože se ho letos zase udělalo moc. Jestli se během svátků chystáte za peníze, co vám zbyly z výhry, do světa, podívejte se, co kde na Vánoce jedí. Budete se možná divit..

Argentina

Argentina-(2).png

Telecí v omáčce z tuňáka – to je zase specialita v jihoamerické Argentině. I toto jídlo má spoustu variant, můžete si připravit vepřové nebo krůtu. No, nutno podotknout, že je to trochu nuda.
 

Itálie

italy.png

Tak pojďme na skok do Evropy. Třeba Italové neponechávají nic náhodě. Jejich vánoční pokrm se nazývá „Svátek sedmi ryb“. Jde o různé mořské živočichy, nejčastěji kalamáry, tresku nebo ančovičky. Ale nechybí ani mušle. To vše ve vynikající marinádě.

Francie

france.png

Francouzi mají tyto svátky, co se jídla týče, v podobném duchu. I u nich vítězí mořské plody. Často ústřice, různě upravený humr a nechybí samozřejmě játra foie gras.

Švédsko

sweden.png

Od vyhlášených gurmánů se ale přesuňme na sever, do Švédska. Tady ale ryby nečekejte, byť by se to nabízelo. Každoročně si tito seveřani během Vánoc pochutnávají na rýžovém pudinku. Ten se servíruje do hlubokých misek a do jedné z nich se dá mandlový džem. Kdo ho ve své misce najde, bude mít během roku štěstí.
 

Fidži

Fiji.png

Tady kapra opravdu nehledejte. Co byste řekli na rybu zabalenou v banánových listech. Pro ty, kterým ryba nejede, je v nabídce taky plněné kuře nebo vepřové. Na klasickou troubu zapomeňte. Vše se peče v díře v zemi na horkých kamenech. A pokud budou kuchaři tradičně oblečeni (nebo spíš tradičně neoblečeni, jako na fotce), bude to jistě skvělá podívaná.

Filipíny

Filipiny.png

Že jste klasičtí masožravci a s banánovými listy u vás nepochodíme? Tak vyrazte v době Vánoc na Filipíny. Zažijete tam takovou menší českou zabíjačku. Filipínci totiž holdují pečenému seleti, kterému do úst vkládají kuličku žlutého sýru. A uši mu balí do alobalu, protože to je přece taky delikatesa.

Bulharsko

Bulharsko.png

Tak pojďme na skok do Evropy. Zajímavé vánoční jídlo mají Bulhaři. V několika chodovém menu nechybí polévka a koláč. Jako hlavní jídlo je pak plněná zelenina. Třeba rajčata plněná mletým masem.

Že vám ten kapr a salát vlastně nepřijde tak špatný? Tak šťastné a veselé!!!

Přečtěte si také