V životě je několik radostí, které si dopřáváme všichni. Jednou z nich je bezesporu i jídlo, ovšem nutno podotknout, že velmi závisí na tom, co vlastně konzumujeme.
Během výpravy za tím nejlepším (a nejdražším) jsme se podívali do celého světa. Teď se podívejte, co všechno jsme vám z této poučné cesty přivezli:
- Heidsieck (5,5 milionu Kč/láhev) - k pití budeme servírovat šampaňské Heidsieck (ročník 1907), které bylo po 80 let uchováváno na dně moře u pobřeží Finska. Láhev tohoto moku vyjde na 275 000 USD a je k dostání v moskevském hotelu Ritz-Carlton.
- Kaviár Almas (534 000 Kč/kg) - k tomu bychom doporučili íránský kaviár Almas z vzácného 70ti letého bílého jesetera. Tuto pochutinu, která se prodává v plechovce z 24karátového ezlata, koupíte výhradně v Caviar house & Pruner v Londýně.
- Melouny Yubari (asi od 30 tisíc Kč/kg) – Melouny Yubari se jmenují podle města, v jehož blízkosti jsou pěstovány. Vzhledově připomínají klasické melouny cantaloupe, jsou však kulatější, mají hebkou slupku a údajně jsou nejsladšími a nejšťavnatějšími melouny vůbec.
- Lanýže (podle druhu zhruba od 27 000 Kč/kg) – Co bychom byli za hostitele, kdybychom neměli lanýže? Tyto extrémně vzácné houby vypadají v podstatě jako nedomrlé brambory, co jim ale chybí ve vizuální prezentaci, to dohánějí chutí a vůní. Jelikož vůní připomínají hormony vepře, používají se k jejich hledání často vycvičené prasnice. Ačkoli se dnes lanýže i cíleně pěstují, gurmáni oponují, že nejlepší jsou právě ty volně rostoucí. Největší nalezený bílý lanýž měl ohromujících 1,5 kg a v aukci byl prodán za 330 tisíc dolarů (6 600 000 Kč).
- Šafrán (více než 43 000 Kč/Kg) – šafránu je inu jako šafránu. A to se projevuje na jeho vysoké ceně. Dříve byl dokonce dražší než zlato. Má to svůj důvod, pěstění rostliny šafránu patří totiž k velmi náročným procesům. Na výrobu kilogramu koření je pak třeba neuvěřitelných 120 až 140 tisíc kusů této rostliny. Koření má žluto-oranžovou barvu a oplývá silnou aromatickou chutí.
- Polévka z ptačích hnízd (40 – 200 tisíc korun za kg) – už podle názvu vyložená mňamka. Tato polévka je vyrobena z opravdových ptačích hnízd východoasijského rorýse (salangany), která jsou k nalezení na stěnách jeskyní. V jejich složení pak dominuje vydávená mořská řasa či výměšek slinných žláz. Číňané a obecně Asijci tuto extravaganci považují za delikatesu s výraznou výživnou hodnotou. Nám byste za její pozření nejspíš ještě museli platit.
- Hovězí maso Kobe beef (asi 11 000 – 15 500 Kč/kg) – hovězí z černého krátkosrstého skotu japonského plemene Wagyu je asi to nejdražší, z čeho si můžete udělat steak. Vysoká cena Kobe beef je ospravedlněna přísnými pravidly chovu, jedinečnou chutí, měkkostí i perfektní strukturou masa.
- Zlato (asi 660 000- 2 200 000 Kč/kg) – něco pro opravdové zhýralce, kteří už roupy nevědí co by... Ačkoli to může znít zvláštně, zlato se opravdu jí. Ne jako hlavní chod, že by si člověk dal k svačině cihlu, ale jako luxusní ozdoba ve formě pilin a tenkých plátů třeba na moučníky. Zlato je bez chuti a lahodí především oku, naštěstí není pro lidský organizmus nijak škodlivé (tělem jen tak projde, než ho vyloučíme), a tak jím luxusní podniky ozvláštňují své pokrmy. Pro chudé a fanoušky lidového kulinářského mága Ládi Hrušky, kteří touží po jedinečnosti, ale na zlato nemají, máme tip: místo zlata jezte železo. Ani to není škodlivé a nachází se prakticky všude. Jen pozor, aby vás při okusování zábradlí nikdo neviděl – mohli by si pro vás přijet z ústavu v Bohnicích…
A co vy? Co nejdražšího jste v životě jedli či pili? Podělte se s ostatními v diskuzi pod článkem!
Foto: richpeoplebuy.com, BBC, Macleans.ca