Pak je tu ale ještě jedna málo známá podskupina - bohatí gurmáni. A ti se slétají na takové druhy melounů, o kterých jste pravděpodobně zatím neměli ani tušení. Jsou to totiž ferrari mezi melouny.
Prvním exkluzivním zbožím je meloun Densuke. Roste pouze v Japonsku, na ostrově Hokkaido. Má temně zelenou, až černou slupku. Je kulatější, než klasický vodní meloun a uvnitř - to je prý přímo božská mana. Je výrazně křupavější a sladší. A co mu dodává na výjimečnosti je, že nestačí jen peníze k tomu, abyste ho mohli ochutnat. Urodí se ho totiž za rok jen asi 65 kusů! Takže pokud ho máte na seznamu přání, musíte k němu připočítat i letenku do země vycházejícího slunce, abyste už mohli stát ve frontě, až bude Densuke dozrávat.
Právě zeměpisný výskyt a velmi omezený počet kusů dělá z tohoto melounu jednu z nejdražších potravin na světě. Jeden zhruba osmikilový meloun se v Japonsku vydražil za 650 tisíc jenů, což je zhruba 90 tisíc korun. Zásoba deseti melounů na léto vás tak snadno vyjde na jeden meloun korun.
Pokud byste chtěli něco krapet levnějšího, nemusíte jet z původní destinace daleko. Vlastně nemusíte jet nikam. Druhý nejdražší meloun světa se pěstuje také na ostrově Hokkaido. Tentokrát je řeč o melounu Yubari. Svůj název dostal po malém japonském městečku, kde se pěstuje. Vzhledově se podobá běžnému žlutému melounu cantalupe. To je ten menší druh melounu s vrásčitou slupkou, který běžně uvidíte na pultech supermarketů. Yubari je dokonale kulatý a údajně je tím vůbec nejsladším a nejšťavnatějším melounem na celé planetě zemi. A kousky nejlepší kvality se prodávají zhruba za 200 dolarů, takže necelých pět tisíc.
Zdroj foto: buzfeed.com, tumblr.com